Řecko se podle návrhu rozpočtu příští rok vymaní z recese

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 7. října (ČTK) - Řecká ekonomika by se příští rok měla vymanit z recese, která trvá již šest let. Přebytek primárního rozpočtu, tedy bez nákladů na obsluhu dluhu, má činit 1,6 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který dnes zveřejnila tamní vláda. Její odhad je zatím jedním z nejsilnějších signálu toho, že země má to nejhorší z dluhové krize již za sebou.

Velikost řecké ekonomiky se proti vrcholu v roce 2007 snížila už asi o čtvrtinu. Příští rok by měla vykázat růst o 0,6 procenta, zejména díky oživení investic a vývozu, včetně turistiky. Letos má hrubý domácí produkt ještě zaznamenat propad o čtyři procenta.

Primární rozpočet by mohl vykázat mírný přebytek i letos, celkový schodek veřejných financí má ale dosáhnout 2,4 procenta. Veřejný dluh však podle agentury Reuters i příští rok zůstane velmi vysoký, dosáhnout by měl 174,5 procenta HDP.

Řecko je od roku 2010 vyloučeno z finančních trhů a funguje pouze díky záchranným úvěrům od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Celkem již dostalo 240 miliard eur (6,1 bilionu Kč), Atény však doufají, že budou schopny se vrátit na dluhopisové trhy ve druhé polovině příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK