Société Générale zvýšila podíl v ruské Rosbank nad 90 procent

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 7. října (ČTK) - Francouzský finanční ústav Société Générale koupí od ruské banky VTB dalších deset procent ústavu Rosbank, a zvýší tím svůj podíl v dceřiné ruské firmě na 92,4 procenta. Francouzský vlastník české Komerční banky vložil do Rosbank od roku 2006 miliardy eur a musel při tom překonávat řadu překážek. Nyní musí najít náhradu za bývalého šéfa Rosbank Vladimira Golubkova, jehož v květnu ruské úřady obvinily z přijímání úplatků.

VTB a Société Générale dnes uvedly, že druhá největší ruská banka získá výměnou za své akcie Rosbank akcie ruských firem a úvěry do ruských společností a reality. Société Générale sdělila, že dohoda bude mít na dosud nepřesvědčivý výkon Rosbank pozitivní vliv. VTB získala podíl v Rosbank v roce 2010 a letos prohlásila, že jej nepovažuje za strategickou investici a jedná o jeho prodeji.

Société Générale koupila deset procent v Rosbank v roce 2006 a postupně jej zvyšovala. Většinu ze zbytku Rosbank vlastní magnát Vladimir Potanin, který byl spolu s dalším podnikatelem Michailem Prochorovem jejím původním majitelem.

Policie v květnu obvinila výkonného šéfa Rosbank Golubkova z toho, že za poslední dva roky dostal na úplatcích přes milion dolarů (asi 19 milionů Kč). Société Générale tehdy dala najevo ochotu při vyšetřování případu spolupracovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK