Čína vyzvala USA, aby si vyřešily rozpočtové problémy

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 7. října (ČTK) - Čína dnes vyzvala Spojené státy, aby odvrátily rozpočtovou krizi, které čelí, a aby zajistily, že čínské investice zůstanou bezpečné. Pokud totiž americký Kongres do 17. října nedosáhne dohody ohledně zvýšení takzvaného dluhového stropu, dojdou zřejmě tamní vládě peníze na splácení dluhů. To by podle Číny mohlo poškodit její zájmy a narušit oživení světové ekonomiky.

Čína je největším věřitelem americké vlády. "Žádáme Spojené státy, aby učinily kroky ke včasnému vyřešení otázky dluhového stropu a zabránily neschopnosti USA splácet dluhy," uvedl náměstek čínského ministra financí Ču Kuang-jao, jehož cituje agentura Reuters.

Vláda Spojených států nemá kvůli rozpočtovým sporům mezi zákonodárci už téměř týden k dispozici peníze na běžný provoz. To znamená nucenou dovolenou pro statisíce státních zaměstnanců, uzavřené brány mnoha úřadů a institucí i přerušení řady státních programů.

Pokračování sporů mezi zákonodárci by v USA mohlo vést až k neschopnosti zvýšit dluhový limit. Vládě by tak mohly dojít i peníze na splácení dluhů. "Čína je kvůli tomuto vývoji samozřejmě znepokojena," prohlásil Ču. "Je to důležité pro americkou i pro světovou ekonomiku," dodal.

Američané dluhový strop naposledy zvýšili v létě 2011, a to na současných 16,7 bilionu dolarů (314 bilionů Kč). Pokud vláda tohoto stropu dosáhne, nesmí si víc půjčovat. Vláda na strop narazila už v květnu a nyní provádí mimořádná opatření, aby mohla dál fungovat.

Jednání mezi Bílým domem a Kongresem o dluhovém stropu, výdajových škrtech a dalších fiskálních záležitostech bývají napjatá. Vášnivý byl spor o zvýšení dluhového stropu právě v srpnu 2011, kdy republikáni a demokraté dosáhli kompromisu až v den, kdy si vláda mohla naposledy půjčit peníze. Jednání tehdy vedla ke snížení špičkového úvěrového ratingu Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK