Dolar kvůli sporům v USA zůstává blízko minim za osm měsíců

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. října (ČTK) - Americký dolar dnes zůstal v blízkosti nedávných minim za osm měsíců. Investoři se kvůli nejistotě ohledně sporů amerických politiků o rozpočet uchylují k bezpečným měnám, jako je japonský jen a švýcarský frank.

Dolarový index proti koši měn klesl odpoledne o 0,2 procenta na 79,99 bodu a je blízko osmiměsíčního minima 79,627 bodu. Japonský jen proti dolaru vzrostl o 0,6 procenta na 96,79 JPY, nejníže od 12. srpna. Euro k americké měně posílilo o 0,1 procenta na 1,3565 USD poté, co ve čtvrtek vystoupil až na osmiměsíční vrchol 1,3645 USD. Proti švýcarskému franku dolar klesl o 0,4 procenta.

Trh znervóznila nekompromisní vyjádření šéfa Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera. Ten v neděli řekl, že republikáni rozhodně neodsouhlasí zvýšení dluhového limitu, pokud s nimi prezident Barack Obama nezačne jednat o krocích ke snižování rozpočtového deficitu. Obama ale požaduje bezpodmínečné schválení jak dluhového stropu, tak uvolnění financí pro vládu v novém fiskálním roce, a jakékoli jednání před tím odmítá.

"Minulý týden investoři doufali, že omezení činnosti vládních úřadů bude krátkodobé. když to ale vstupuje do druhého týdne, stoupá na trhu nervozita," řekl agentuře Reuters Joe Manimbo z firmy Western Union Business Solutions.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK