Pražská burza na rozdíl od evropských trhů rostla,díky akciím ČEZ

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Pražská burza na rozdíl od ostatních evropských trhů dnes mírně posilovala. Index PX vzrostl o 0,16 procenta na 963,54 bodu, vzhůru to táhl především ČEZ. Jeho akcie si dnes připsaly 0,95 procenta a v závěru seance se obchodovaly za 488 korun, vyplývá z internetových stránek burzy.

ČEZ se postaral o bezmála polovinu z nadprůměrného objemu obchodů ve výši 842,8 milionu korun. Během odpoledne se jeho akcie vydaly vzhůru v souladu s děním v německém energetickém sektoru, kde výrazně rostly společnosti RWE a E.ON.

Podle analytika Patrie Josefa Kohouta německý trh pozitivně ovlivnila informace o možném tlaku Bruselu na omezení podpory obnovitelných zdrojů v Německu. "Podporou pro ČEZ samotný potom bylo dnešní zvýšení investičního doporučení ze strany Erste Bank na 'akumulovat' v doprovodu s novou cílovou cenou 549 Kč a s pochvalou 'hezkého' střednědobého výhledu dividendového výnosu," dodal Kohout.

Nadále velký zájem přitahuje Telefónica, která se bude ve středu naposledy obchodovat s nárokem na dividendu. Telefónica si připsala 0,53 procenta na rovných 323 korun.

Z menších titulů se dařilo především CME, která si připsala 2,43 procenta. Naopak bezmála dvouprocentní propad zaznamenaly cenné papíry developera Orco.

Bankovní tituly se vyvíjely různorodě. Erste Bank klesla o 1,06 procenta na 604,30 koruny, akcie Komerční banky si připsaly 0,36 procenta a v závěru seance se obchodovaly za 4240 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK