Ceny ropy mírně klesly díky obnovení těžby v Mexickém zálivu

07.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně klesly díky obnovení těžby v Mexickém zálivu, kterou narušila tropická bouře Karen. Vyhlídky pro poptávku po ropě navíc zastiňují rozpočtové problémy ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent se snížila o osm centů na 109,38 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 53 centů na 103,31 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Tropická bouře Karen minulý týden přinutila těžaře v Mexickém zálivu k pozastavení téměř dvou třetin produkce. O víkendu však zeslábla a těžba se začala vracet k normálu. Těžba v Mexickém zálivu se na celkové americké produkci ropy podílí téměř pětinou.

Analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank upozornil, že poptávku po ropě by mohly podkopat rozpočtové spory v USA, kvůli kterým tamní vláda již týden nemá peníze na běžný provoz. Navíc rostou obavy, že spory povedou k neschopnosti zvýšit dluhový limit, takže by vládě mohly dojít peníze i na splácení dluhů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 109,70 109,46 New York - Nymex WTI listopad 104,01 103,84

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK