Americké akcie kvůli rozpočtovému patu v USA opět klesly

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. října (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily týden dalším poklesem a jejich hlavní indexy ztratily téměř jedno procento. Investory znervózňuje absence pokroku v řešení otázky zpřístupnění peněz federální vládě a zvýšení dluhového stropu v USA. Kvůli politickému patu v rozpočtových sporech nadále oslabuje i kurz dolaru.

Dow Jonesův index v pondělí ztratil 0,90 procenta a skončil na 14.936,24 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,85 procenta na 1676,12 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 3770,38 bodu se ztrátou 0,98 procenta. Americké trhy v posledních dvou týdnech klesly a S&P 500 ztratil z rekordního maxima z poloviny září téměř tři procenta.

Americká vláda nemá kvůli sporům od minulého úterý peníze na běžný provoz a zatím se žádné řešení patové situace neobjevuje. Trh se obává, že v případě prodlužování této situace by to mohlo mít negativní dopady na ekonomiku. Ještě mnohem horší by pro ekonomiku bylo, kdyby se politici nedohodli do příštího týdne na zvýšení limitu federálního zadlužení a vládě by hrozilo, že nebude moci platit své závazky.

"Trh je ohrožen dalšími ztrátami tak dlouho, dokud zůstane situace nejasná. Každý takový den je trh neklidnější," řekl agentuře Reuters Leo Grohowski z BNY Mellon Wealth Management.

Americký dolar opět oslabil a dostal se do blízkosti nedávných minim za osm měsíců. Investoři se kvůli rozpočtovému patu v USA přesunují k bezpečným měnám, jako je japonský jen a švýcarský frank.

Dolarový index proti koši měn klesl na konci dne o 0,2 procenta na 79,952 bodu, k blízkosti čtvrtečního osmiměsíčního minima 79,627 bodu. Japonský jen proti dolaru vzrostl o 0,6 procenta na 96,90 JPY a předtím vystoupil až na 96,79, nejvýše od 12. srpna. Euro k americké měně posílilo o 0,1 procenta na 1,3577 USD a je na dohled čtvrtečnímu osmiměsíčnímu vrcholu 1,3645 USD. Proti švýcarskému franku dolar klesl o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK