Německý vývoz v srpnu obnovil mírný růst

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. října (ČTK) - Německý vývoz v srpnu obnovil růst, jeho tempo bylo ale slabší, než se čekalo. Dovoz rostl pomaleji, a obchodní přebytek Německa tak mírně stoupl. Dnešní údaje spolkového statistického úřadu naznačují, že zahraniční obchod by nemusel příliš zpomalit růst největší evropské ekonomiky, na jejímž výkonu je do značné míry závislý i český vývoz.

Vývoz z Německa se proti předešlému měsíci po sezonní úpravě zvýšil o jedno procento. V červenci nečekaně klesl o 0,8 procenta. Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali nárůst o 1,5 procenta.

Dovoz se zvýšil o 0,4 procenta. Německý obchodní přebytek vzrostl za srpen na 15,6 miliardy eur (asi 398 miliard Kč) z červencové úrovně 15 miliard eur.

Za prvních osm měsíců tohoto roku německý vývoz klesl v meziročním srovnání o 1,1 procenta a dovoz se snížil o 1,3 procenta. Obchodní přebytek byl za toto období proti loňsku nepatrně vyšší na 127,1 miliardy eur.

Vzhledem k útlumu vývozu letos německá vláda sází na to, že růst ekonomiky země pomůže zachovat sílící domácí poptávka. Německá ekonomika v prvním čtvrtletí roku stagnovala a těsně se vyhnula recesi. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt Německa vzrostl proti prvnímu čtvrtletí o 0,7 procenta, což bylo nejrychlejší tempo za více než rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK