Ve Středočeském kraji vzrostla nezaměstnanost o 0,1 na 6,5 pct

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Ve Středočeském kraji se v září zvýšila nezaměstnanost proti srpnu o 0,1 procentního bodu na 6,5 procenta. Úřady práce na konci měsíce registrovaly 57.266 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Podíl nezaměstnaných ve Středočeském kraji je v celorepublikovém srovnání čtvrtý nejnižší po Praze, Plzeňském a Jihočeském kraji.

Ministerstvo přešlo od letoška na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nově uvádí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání jen k ekonomicky aktivním lidem. Ve sledovaném věkovém rozmezí bylo v září ve středních Čechách 57.197 nezaměstnaných.

Podle analytika příbramského úřadu práce Jaroslava Minaříka se na zvýšeném zářijovém počtu nezaměstnaných podíleli zejména absolventi škol, kterých proti srpnu v evidencích úřadů přibylo přes 1000. "Tato situace se opakuje každoročně, neboť v měsících září a říjnu vždy jejich stavy kulminují," dodal Minařík.

Celkem bylo na konci září na středočeských úřadech práce evidováno 58.282 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 905 více než na konci srpna. Ve srovnání se stejným loňským obdobím pracovní úřady zaznamenaly nárůst počtu uchazečů o práci o 8112.

Nejvyšší nezaměstnanost byla na Příbramsku, a to 8,6 procenta. Nejpříznivější situace byla naopak tradičně v okresech Praha-východ a Praha-západ, kde hodnoty nezaměstnanosti v září dosahovaly 3,4, respektive 4,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK