Průmyslové zakázky v Německu v srpnu nečekaně klesly

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. října (ČTK) - Objem zakázek německých průmyslových podniků se v srpnu ve srovnání s předchozím měsícem nečekaně snížil. Mohl za to hlavně propad zakázek na kapitálové zboží, kam patří vše, co firmy potřebují k výrobě. Německé ministerstvo hospodářství dnes uvedlo, že průmyslové zakázky v srpnu klesly o 0,3 procenta po propadu o 1,9 procenta v červenci.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali růst zakázek, a to o 1,2 procenta. Jejich odhady se pohybovaly od poklesu o 1,2 procenta po růst o 2,7 procenta.

Ministerstvo ale po zpřesnění dat zároveň zvýšilo údaj za červenec z původního poklesu o 2,7 procenta. Upozornilo rovněž, že za dva měsíce byly zakázky ve srovnání s předchozími dvěma měsíci vyšší o 0,2 procenta.

Domácí zakázky v srpnu stouply o 2,2 procenta. Objednávky ze zahraničí se však o 2,1 procenta snížily, z toho ze zemí eurozóny byly nižší o 2,9 procenta a ze zemí mimo eurozónu o 1,6 procenta.

Zakázky na kapitálové zboží klesly o 0,7 procenta kvůli propadu objednávek ze zahraničí. Zakázky na spotřební zboží a zboží dlouhodobé spotřeby klesly o 0,4 procenta, zde však byly důvodem hlavně nižší objednávky z domácího trhu.

Průmyslové zakázky se zaznamenávají ve stejném měsíci, kdy jsou objednány. Jejich skutečná výroba je však rozložena do celého roku. Tyto údaje jsou tedy náchylnější k výkyvům víc, než údaje o průmyslové výrobě. Ty budou zveřejněny ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK