Míra nezaměstnanost v září stoupla na 7,6 pct, ještě prý poroste

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Česku se v září zvýšila na 7,6 procenta ze srpnových 7,5 procenta. Úřad práce evidoval 557.058 uchazečů o zaměstnání, z toho 541.847 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Nezaměstnanost podle analytiků ale ještě poroste a na konci roku by mohla přesáhnout osm procent. Zlepšení situace na trhu práce očekávají ekonomové až v průběhu příštího roku.

"Do konce letošního roku nezaměstnanost díky postupnému ukončování sezonních prací poroste a kulminovat by měla na začátku roku příštího, kdy lze očekávat míru nezaměstnanosti přesahující hladinu osmi procent," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání v září stoupl proti předchozímu měsíci o 3973 osob. Meziročně se zvýšil o 63.890 lidí. Úřad práce ke konci září evidoval 41.422 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 843 vyšší než v předchozím měsíci a o 613 vyšší než v loňském září.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 13,4 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (58,1), Bruntál (54,4) a Ústí nad Labem (42,9). Zaměstnavatelé mají zájem hlavně o nové pracovníky v obchodu, službách, pohostinství či administrativě.

Naději na zlepšení situace na trhu práce může podle analytika ČSOB Petra Dufka přinést teprve až rychlejší růst ekonomiky, který přiměje firmy investovat do rozšíření výroby a nabírat nové zaměstnance. "To by se mohlo pomalu začít projevovat už v příštím roce, ale viditelného a stabilnějšího poklesu nezaměstnanosti v ČR se dočkáme teprve až v roce 2015," uvedl.

Zároveň upozornil, že ve srovnání s ostatními zeměmi EU není situace na trhu práce zdaleka dramatická a ČR stále patří mezi země s nejnižší nezaměstnaností. V aktuálním žebříčku je na šestém místě.

Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo v září 38 okresů. Nejvyšší byl v okresech Most (13,6 procenta), Bruntál (12,4 procenta), Ústí nad Labem (12,3 procenta) a Karviná (12,2 procenta). Naopak nejnižší podíl byl v okresech Praha-východ (3,4 procenta), Praha-západ (4,2 procenta), Pelhřimov a Prachatice (shodně 4,6 procenta) a Mladá Boleslav (4,8 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK