Nabídka akcií by mohla ohodnotit Stock Spirit až na 520 mil. GBP

08.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. října (ČTK) - Cena akcií výrobce nápojů Stock Spirits by se v rámci primární nabídky (IPO) na burze v Londýně měla pohybovat v rozmezí 2,1 až 2,6 libry. Tržní hodnota celé firmy by tak činila 520 milionů liber (15,7 miliardy Kč). S odvoláním na dva informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Součástí skupiny je i největší výrobce lihovin v České republice Stock Plzeň-Božkov.

Majoritním vlastníkem společnosti Stock Spirits je teď americký fond soukromého kapitálu Oaktree Capital Management. Firma plánuje podle zdrojů v rámci nabídky prodat 35 až 55 procent akcií a fond Oaktree hodlá nadále zůstat největším akcionářem skupiny.

Zájem o vstup na burzu v Londýně firma oznámila koncem září. Primární nabídka by se podle ní měla uskutečnit ještě tento měsíc.

Skupina Stock Spirits je největším výrobcem značkových alkoholických nápojů ve střední a východní Evropě a největším producentem vodky v Polsku a České republice. Byla založena v roce 2007 s podporou investiční skupiny Oaktree Capital Management. Vlastní celkem 25 značek, mezi jinými Fernet Stock, Stock 84, Keglevich, Wódka Žolondkowa Gorzka, Orzel, Limonce anebo GranGala. Firma je zároveň distributorem široké škály značek jiných producentů.

V České republice Stock vévodí všem čtyřem rozhodujícím segmentům na trhu, a to hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům a rumům, vodkám i likérům (řada Božkov). Díky akvizici slovenské společnosti Imperator loni v prosinci si likérka výrazně posílila pozici na Slovensku, kde se stala druhou nejsilnější firmou v oboru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK