Zisk Coca-Coly ve čtvrtletí stoupl, dařilo se jí zvýšit prodej

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atlanta (USA) 15. října (ČTK) - Největší světový výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola ve třetím čtvrtletí vydělal 2,45 miliardy dolarů (46,5 miliardy Kč), o šest procent víc než ve stejném období loni. Společnosti se podařilo prodat víc nápojů i přes složité ekonomické podmínky v řadě zemí. Prodej jí stoupl hlavně na rozvíjejících se trzích, jako je Čína nebo Indie.

Zisk na akcii činil 54 centů, o čtyři centy víc než ve stejném období loni. Bez započtení mimořádných položek činil zisk na akcii 53 centů. Podobný výsledek odhadovali i analytici v průzkumu agentury Reuters.

Tržby společnosti se ale snížily o tři procenta na 12,03 miliardy dolarů. Společnosti uškodily strukturální změny a nepříznivý pohyb směnných kurzů, napsala agentura AP.

Coca-Cola vlastní více než 500 značek sycených i nesycených nápojů. Kromě hlavní značky Coca-Cola jí patří například značky Fanta, Sprite, Powerade a Minute Maid. Nápoje prodává ve více než 200 zemích světa.

Ve třetím čtvrtletí se společnosti dařilo v rozvíjejících se ekonomikách, například v Indii stoupl prodej nápojů stejnojmenné značky o 22 procent. V Evropě jí ale odbyt klesl o procento. Firma se snaží zvýšit prodej limonád Coca-Cola také na domácím trhu a zavádí menší plechovky a lahve, které by měly lépe odpovídat změnám životního stylu. V celé Severní Americe prodej sycených nápojů zůstal ve třetím kvartálu beze změn, u nesycených nápojů jako čaje nebo džusy ale vzrostl o pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK