Pražská burza v závěru týdne posílila, dařilo se akciím ČEZ

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne rostla, index PX se dnes zvýšil o procento na 989,08 bodu. Z velkých emisí se nejvíce dařilo energetické společnosti ČEZ, jejíž akcie si připsaly 2,89 procenta. Naopak bezmála o polovinu se propadly cenné papíry Tatry Mountain Resorts, které se první den obchodují bez nároku dividendu.

ČEZ ve čtvrtek oznámil, že investuje 250 milionů korun do snížení emisí v elektrárně Počerady. Akcie firmy se dnes postaraly o bezmála polovinu objemů a v závěru atakovaly hranici 500 korun za kus. Nakonec zůstaly korunu pod touto metou.

Dařilo se rovněž finančním titulům. Akcie Erste bank skončil se ziskem 2,06 procenta na 632,70 korunách, Komerční banka se díky zisku 1,46 procenta dostala nad hranici 1500 Kč za akcii. Z menších emisí si 6,51 procenta připsala mediální CME, která doháněla čtvrteční růst na mateřském americkém trhu. O 3,45 procenta podražily cenné papíry společnosti NWR.

Rapidní propad zaznamenala firma Tatry Mountain Resorts (TMR), jejíž akcie klesly o 48,92 procenta na 613 korun. Obchodují se prvním dnem bez nároku na výplatu 26 EUR na akcii (zhruba 668 Kč)). "Výplata snížení kapitálu bude financována z úpisu dluhu v celkovém objemu 180 milionů eur, transakcí se navýší podíl dluhu na celkových aktivech z 6,5 procenta ke hranici 70 procent. Kvůli úrokům z nově vydaného dluhu nebude TMR, jak uvedla, v budoucnu schopna vyplácet dividendu," uvedl analytik Patrie Josef Kohout.

Další téměř procento odepsaly akcie Telefóniky. V úvodu týdne výrazně rostly po zprávách o záměru španělského vlastníka prodat majoritní podíl v české dceřiné společnosti. Pak ale akcie začaly propadat. "Nyní jsou již jen zhruba o dvě procenta dražší proti začátku týdne, kdy se intenzivně začalo spekulovat o prodeji podílu španělského vlastníka," poznamenal Josef Němý z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK