Americké akcie díky Googlu a dalším firmám na novém rekordu

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. října (ČTK) - Americké akcie zakončily úspěšný týden dalším vzestupem a jejich širší index se vyšplhal druhý den za sebou na nový rekord. Trh podpořily výsledky internetového gigantu Google, banky Morgan Stanley a konglomerátu General Electric. Náladu investorů povzbudily také údaje o zrychlení ekonomického růstu v Číně a vyhlídky na to, že americká centrální banka (Fed) odloží utahování své podpůrné měnové politiky.

Širší index S&P 500 vzrostl o 0,65 procenta na nové závěrečné maximum 1744,50 bodu. Užší index Dow Jones překonal počáteční slabost a posílil o 0,18 procenta na 15.399,65 bodu. Index technologického trhu Nasdaq skončil na 3914,28 bodu s přírůstkem 1,32 procenta a dosáhl maxima za 13 let.

Za celý týden S&P 500 získal 2,4 procenta a zaznamenal nejsilnější týdenní nárůst za více než tři měsíce. Totéž se podařilo souhrnnému indexu Nasdaq, který posílil o 3,2 procenta. Dow Jones získal za týden jedno procento.

Akcie Googlu vystoupily o více než 13 procent a poprvé se dostaly nad hranici 1000 dolarů. Podpořily je nečekaně příznivé výsledky firmy. Oborový index technologií vzrostl o 1,4 procenta.

Akcie Morgan Stanley díky silnému růstu zisku posílily o 2,5 procenta a 3,5 procenta získaly akcie General Electric. Dow Jones ale srážel pokles akcií Microsoftu a maloobchodní společnosti Home Depot.

Náladu na trhu pozvedly i ranní údaje z Číny. Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 7,8 procenta z tempa 7,5 procenta v předešlém čtvrtletí a zaznamenala nejrychlejší expanzi od začátku letošního roku.

Americký dolar dnes dál oslaboval a vůči euru a koši hlavních měn se propadl nejníže za osm a půl měsíce. Oslabily jej vyhlídky na to, že Fed začne kvůli politickým bojům na počátku tohoto měsíce omezovat svůj stimulační program později, než se čekalo.

Ke konci dne euro vůči dolaru posílilo o 0,1 procenta na 1,3685 USD a během dne vystoupilo až na 1,3703 USD. Za týden euro k dolaru získalo jedno procento. Ke koši šesti hlavních měn dolar klesl až na 79,478 bodu, nejníže od února, končil ale proti čtvrtku beze změny na 79,627 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK