Zisk Philipsu se ve třetím čtvrtletí téměř ztrojnásobil

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 21. října (ČTK) - Čistý zisk nizozemského výrobce spotřební elektroniky, zdravotnické techniky a osvětlení Philips se ve třetím čtvrtletí téměř ztrojnásobil a překonal očekávání analytiků. Firma po dvou letech snižování nákladů a prodeje majetku zaznamenala zlepšení ve všech segmentech. Zisk za tři měsíce do konce září stoupl na 281 milionů eur (7,3 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 105 milionů eur.

Tržby se zvýšily o tři procenta na 5,62 miliardy eur. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk 209 milionů eur při tržbách 5,741 miliardy eur.

"Bylo to pro Philips další solidní čtvrtletí, zvláště ve světle náročného globálního ekonomického prostředí," komentoval hospodaření firmy v prohlášení generální ředitel Frans van Houten. Firma podle něj nadále hodlá dosáhnout plánovaného finančního cíle pro letošní rok, nicméně současný slabší globální ekonomický vývoj bude mít v nejbližších čtvrtletích dopad na růst tržeb.

Philips je největším výrobcem osvětlovací techniky na světě a patří mezi tři největší výrobce zdravotnické techniky. Firma v posledních dvou letech snížila počet zaměstnanců, prodala část aktivit a zaměřila se pouze na ty činnosti, které považuje za hlavní. Mimo jiné prodala většinu výroby spotřební elektroniky, včetně výroby televizí, audia a videa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK