Dostavba D11 do H. Králové začne zřejmě až v březnu 2014

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 21. října (ČTK) - Dostavba několikakilometrového úseku dálnice D11 před Hradcem Králové začne zřejmě až příští rok v březnu. Důvodem zpoždění je neuzavřený dodatek smlouvy se stavební firmou. Státu se také stále nepodařilo získat jeden z pozemků na trase budoucí dálnice. Na dnešním veřejném slyšení k přípravě a výstavbě dálnice to řekl Martin Janeček z odboru strategie ministerstva dopravy.

"O dodatku je intenzivně jednáno, ale blíží se zima. Předpokládáme, že jakmile bude dodatek uzavřen a počasí to potom dovolí, tak ty stavební práce zahájíme," řekl ČTK a České televizi (ČT) Janeček. Odhadl, že termín pro uzavření dodatku se bude pohybovat v řádu měsíců. Ředitelství silnic a dálnic přitom na veřejném slyšení v březnu slibovalo, že by dostavba dálnice mohla začít letos v dubnu a dokončena by mohla být v roce 2015.

Stát také nadále jedná o získání pozemku, který v trase dálnice vlastní farmářka Ludmila Havránková a její sestra. Uzavřenou darovací smlouvu totiž neuznalo ministerstvo financí. "Musí se uskutečnit jednání mezi Ředitelstvím silnic a dálnic a oběma vlastnicemi těchto pozemků, kterým se navrhne kupní cena za pozemek," řekl Janeček. V případě jejich souhlasu stát parcelu vykoupí, v opačném případě by šlo o vyvlastnění. "Doufám, že k tomu nebude muset dojít," řekl Janeček. Ten tvrdí, že chybějící pozemek nebrání vlastnímu zahájení dostavby dálnice, již nyní je vydané stavební povolení na zhruba 90 procent nedokončené trasy.

Dálnice skončila 3,7 kilometru před Hradcem Králové, protože se státu dlouhé roky nedařilo získat od farmářky Havránkové potřebné pozemky. V úseku je již postaveno 1,2 kilometru dálnice, zbytek je nutné dokončit. Podle dřívějších odhadů by dostavba měla stát 1,5 miliardy korun. Dálnice D11 se staví od roku 1978. Podle plánů by od Hradce Králové měla pokračovat dál k Jaroměři a poté k polským hranicím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK