Akcie v USA po firemních výsledcích téměř beze změny

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v pondělí uzavřely téměř beze změny. Mohly za to nevýrazné hospodářské výsledky firem, jako McDonald's, které vyvolaly obavy, že akcie jsou v současnosti nadhodnocené. Investoři se rovněž nechtěli pouštět do nových obchodů před dnešní zprávou o vývoji nezaměstnanosti v USA za září.

Index Dow Jones klesl o 7,64 bodu, tedy 0,05 procenta, na 15.392,01 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,14 bodu, čili 0,01 procenta, na 1744,64 bodu. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 5,77 bodu, neboli 0,15 procenta, na 3920,05 bodu.

Ztráty hlavního indexu způsobil hlavně řetězec restaurací McDonald's. Akcie firmy oslabily o 0,6 procenta kvůli slabému výhledu hospodaření na čtvrté čtvrtletí. Technologický index naopak podpořil růst akcií firmy Apple o 2,4 procenta díky lepšímu hodnocení firmy makléřskými společnostmi. Z jednotlivých sektorů nejvíce oslabil sektor zdravotní péče, o 0,6 procenta.

Výsledky hospodaření zatím zveřejnil pouze malý procentní podíl firem z indexu S&P 500. Výsledky byly doposud převážně smíšené. Trhům dělá starosti hlavně vývoj příjmů. Zisk firem však převážně vzrostl a mnoho velkých firem překonalo očekávání.

Dolar v pondělí posílil vůči jenu a koši měn. Investoři čekají na dnešní zprávu o nezaměstnanosti, která by měla obnovit debatu o tom, kdy začne centrální banka USA (Fed) omezovat svůj program stimulace ekonomiky. Zpráva o nezaměstnanosti bude zveřejněna s více než dvoutýdenním zpožděním kvůli uzavření vládních úřadů v USA na počátku tohoto měsíce. Ekonomové čekají, že americká ekonomika v září vytvořila 180.000 nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti se nezměnila.

V závěru obchodování dolar vůči jenu stoupl o půl procenta na 98,18 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar posílil o 0,1 procenta na 79,698 bodu. Vůči euru se kurz dolaru téměř nezměnil, činil 1,3678 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK