Společnost ALTA podepsala v Doněcku smlouvy za 1,5 miliardy

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Doněck (Ukrajina) 22. října (zvláštní zpravodaj ČTK) - Česká společnost ALTA dnes v ukrajinském Doněcku za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana podepsala několik smluv v souhrnné výši 56 milionů eur (asi 1,5 miliardy Kč). Smlouvu v hodnotě 5,5 milionu eur (143 milionů Kč) podepsala i Česká exportní banka (ČEB). Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák označil podnikatelskou misi na Ukrajinu za velký úspěch.

První smlouva se týká výstavby turbogenerátoru o výkonu 16 megawattů. Předseda představenstva firmy ALTA Vladimír Plašil ji podepsal se společností Avdějevskij koksochimičeskij zavod a má hodnotu 12 milionů eur. Druhý kontrakt za 29 milionů eur se týká strojní výbavy důlní společnosti, stejně jako třetí smlouva v objemu 15 milionů eur.

"V Doněcku jsou kontrakty spíše zaměřené na energetiku a těžbu, protože to je uhelné srdce Ukrajiny," řekl k podpisu smluv Hanák.

Česká exportní banka podepsala kontrakt na financování rekonstrukce trolejbusů se společností Chersonelektrotrans.

Podle Hanáka je česká podnikatelská delegace třetí největší výpravou, jakou na Ukrajinu pamatuje. Se Zemanem je v Kyjevě a Doněcku 90 byznysmenů. "Jedno letadlo nestačilo, část letěla běžnou linkou," řekl ČTK Hanák. Ukrajina patří mezi prvních 12 zemí, na něž se zaměřuje aktuální česká proexportní strategie.

V Doněcku je Zeman s podnikateli poslední den své třídenní pracovní cesty. Předtím byl v Kyjevě, kde společnost VUCHZ uzavřela smlouvu na výstavbu pivovaru na Ukrajině. I v hlavním městě byla úspěšná ALTA, když podepsala memorandum o spolupráci s Ukroboronpromem, týkající se modernizace technologií strojů. Podepsán byl i kontrakt o výstavbě komplexu v Kyjevě mezi společnostmi LLC PSJ Ukraine a Vilna Ukraine v hodnotě 1,9 miliardy korun či memorandum o strategickém partnerství v investičních projektech v hodnotě 312 milionů Kč mezi společnostmi Lekvi & Partners s.r.o. a GIR International.

Podle českého prezidenta představuje Ukrajina řadu příležitostí pro české podniky, zejména ve strojírenství, energetice, dopravě, zemědělství, ale i ve výstavbě bioplynových stanic nebo ve službách.

Vzájemný obchod mezi Českem a Ukrajinou v posledních letech narůstá. Loni podle Svazu průmyslu a dopravy činil 2,21 miliardy eur (asi 57 miliard Kč). V roce 2007 obrat činil pouze 0,9 miliardy eur (23,4 miliardy korun).

Zeman se v pondělí v Kyjevě sešel se svým protějškem Viktorem Janukovyčem. Zdůraznil, že Praha podporuje snahy Kyjeva o podpis asociační dohody s Evropskou unií. Český prezident se má dnes ještě setkat s nejbohatším Ukrajincem Rinatem Achmetovem, poté již zamíří zpět do Prahy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK