SOVAK: Vodné a stočné by příští rok mohlo zdražit do pěti procent

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 22. října (ČTK) - Vodné a stočné by u většiny vodárenských firem v ČR mohlo v roce 2014 zdražit přibližně do pěti procent. ČTK to dnes řekl předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK ČR) František Barák. Pokud by vodárny zdražovaly pouze o inflaci, nárůst by se podle něj měl pohybovat mezi dvěma až třemi procenty. Většina vodáren by ceny na příští rok měla vyhlásit koncem listopadu. Letos se ceny vodného a stočného pohybují přibližně od 40 korun do 100 korun za metr krychlový dodané a odvedené vody.

"Nedomnívám se, že dojde k významnému nárůstu cen vodného a stočného v příštím období," řekl Barák. Výjimkami podle něj budou vodárny, které čerpají dotace z Evropské unie. Podle Baráka jsou takzvaným finančním modelem nucené k tomu, aby cena vodného a stočného generovala peníze na splácení spolufinancování investice.

Naopak u některých společností se zřejmě nebude zdražovat vůbec. Podle Baráka takový krok bude politickým rozhodnutím samospráv, které mají ve vodárnách hlavní slovo.

ry dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK