Americká lehká ropa kvůli rostoucím zásobám opět zlevnila

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají a například americká lehká ropa WTI se dostala nejníže za poslední skoro čtyři měsíce. Cenu ropy nyní podkopávají zprávy o nečekaně výrazném nárůstu zásob suroviny ve Spojených státech, které jsou největším světovým spotřebitelem ropy.

Barel severomořské ropy Brent dnes krátce před 17:00 SELČ zlevňoval o více než jedno procento a klesl pod 108,80 USD. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pokračovala v poklesu, který zahájila v pondělí a zlevnil až na 96,16 USD. To byla nejnižší hodnota od 1. července. Později se cena mírně zotavila a dostala se na 96,47 USD, stále to však byl pokles o téměř 1,5 procenta.

Tlak na ceny v posledních dnech zvyšují informace o rostoucích zásobách suroviny v USA. Podle dnešní zprávy americké vládní agentury EIA zásoby minulý týden vzrostly o 5,2 milionu barelů, což je skoro dvakrát více, než očekávali analytici. Je to i vyšší nárůst, než o jakém v úterý informoval institut American Petroleum Institute (API).

Zásoby ropy se v září zvyšovaly i v Číně, která je druhým největším spotřebitelem suroviny. Dovoz suroviny totiž podle oficiální tiskové agentury Nová Čína dosáhl rekordního maxima.

"Další faktory ukazující na pokles cen jsou teplý podzim na severní polokouli a libyjská ropa, která se dostává zpět na trhy," poznamenal makléř Christopher Bellew ze společnosti Jefferies Bache, jehož citovala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 108,74 109,97 New York - Nymex WTI prosinec 96,47 97,80

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK