Dolaru zastavil pokles, investory znepokojil růst sazeb v Číně

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. října (ČTK) - Americký dolar dnes vzrostl k euru a vzdálil se bezmála dvouletému minimu, na kterém se vůči jednotné evropské měně ocitl v úterý. Trh tím částečně reagoval na prudký nárůst krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu v Číně. Americká měna se totiž v této souvislosti ukázala jako bezpečnější investice.

Euro před 18:00 SELČ k dolaru ztrácelo méně než 0,1 procenta na 1,3778 USD. V úterý přitom vystoupilo až na 1,3792 USD, což byla nejvyšší úroveň od poloviny listopadu 2011. Dolar k japonskému jenu oslaboval o zhruba 0,8 procenta na 97,28 JPY, euro k jenu ztrácelo také 0,8 procenta a dostalo se na 134,09 JPY.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši hlavních světových měn, si připisoval zhruba 0,1 procenta na 79,281 bodu. Během dne se dostal až na 79,137 bodu, což byla nejnižší úroveň od začátku února.

Úrokové sazby na peněžním trhu v Číně dnes vystoupily nejvýše od července. Podle analytiků za tímto vývojem mohly stát obavy, že velké čínské banky odepisují nesplácené úvěry, ale také znepokojení, že čínská centrální banka omezí přísun peněz na trhy, aby se pokusila snížit inflační riziko.

Růst sazeb netrval dlouho, způsobil ale paniku a přesun k dolaru a k japonskému jenu, který investoři vnímají jako bezpečnou investici v době zvýšené nejistoty. Zároveň to vedlo k tomu, že do pozadí ustoupily obavy kvůli dalšímu osudu stimulačního měnového programu americké centrální banky (Fed). Neuspokojivá zpráva o zářijovém vývoji na americkém pracovním trhu v úterý podpořila očekávání, že Fed by v tomto programu mohl pokračovat i po novém roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK