Soud začal posuzovat žádost Detroitu o ochranu před věřiteli

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 23. října (ČTK) - Americký soud dnes začal posuzovat žádost města Detroit o bankrotovou ochranu před věřiteli. Soud má rozhodnout, zda je Detroit pro takovouto ochranu způsobilý. Před soudní budovou dnes protestovali odpůrci poskytnutí ochrany.

Detroit se v červenci stal největším městem v dějinách Spojených států, které o bankrotovou ochranu před věřiteli požádalo. Proti se staví například odboráři, kteří chtějí zabránit tomu, aby město přestalo vyplácet důchody svým bývalým zaměstnancům. Soudce Steven Rhodes si hodlá vyslechnout argumenty obou stran během příštích tří týdnů.

Dluh Detroitu přesahuje 18 miliard dolarů (zhruba 337 miliard Kč). Město již dříve zveřejnilo seznam svých věřitelů, mezi nimiž jsou i místní zaměstnanci a důchodci. Dluhy vůči důchodcům tvoří asi polovinu celkové částky. Představitelé města tvrdí, že bankrotová ochrana představuje jediný způsob, jak se s vysokým zadlužením vypořádat.

Podle odborářů však město neprokázalo, že je insolventní. Také prý dostatečně nejednalo se svými věřiteli. Odpůrci ochrany upozorňují, že Detroit vlastní různá aktiva, která může zpeněžit.

Detroit je nyní nejchudším velkým městem Spojených států a více než třetina jeho obyvatel žije pod oficiální hranicí chudoby. Ve městě kolabují základní služby, jako jsou policie a požární sbor. Míra zločinnosti je v Detroitu nejvyšší z amerických velkoměst. Bezpečnostní situaci komplikuje mimo jiné nefunkční osvětlení v mnoha ulicích.

V minulosti se Detroit proslavil zejména automobilovým průmyslem. Nyní je ve Spojených státech naopak symbolem hospodářské krize. Počet obyvatel města klesl na méně než 700.000 z rekordních 1,8 milionu v roce 1950. Ve městě se nyní nachází zhruba 78.000 opuštěných budov, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK