Americké akcie kvůli neuspokojivým firemním výsledkům oslabují

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, za kterým stály zejména méně uspokojivé hospodářské výsledky některých velkých podniků. K poklesu přispěly rovněž obavy ze zpřísňování měnové politiky v Číně.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval pokles o zhruba 0,4 procenta na 15.405 bodů, zatímco širší index S&P 500 ztrácel kolem půl procenta na 1745 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite odepisoval 0,8 procenta na zhruba 3901 bodů.

Kvůli horším výsledkům oslabovaly například akcie největšího světového výrobce stavebních a těžebních strojů Caterpillar. Ze stejného důvodu však ztrácely také akcie letecké společnosti US Airways.

Vzhůru se naopak vydaly akcie výrobce letadel Boeing, neboť firma zlepšila odhad celoročního zisku. Energetické společnosti oslabovaly kvůli výraznému poklesu cen ropy.

Index S&P 500 si v uplynulých dvou týdnech připsal kolem šest procent, a vyšplhal se tak na nové maximum. Za jeho růstem stála dohoda, která odvrátila hrozbu neschopnosti vlády Spojených států splácet dluhy a obnovila plné financování vládních aktivit.

Investoři také předpokládají, že americká centrální banka (Fed) by mohla odložit chystaný ústup od mimořádně podpůrné měnové politiky až na začátek příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK