Řecká vláda odmítá další snižování mezd a penzí

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 23. října (ČTK) - Řecká vláda dnes vyloučila možnost dalšího snižování penzí a mezd ve veřejném sektoru. Rozhodnutí by mohlo zhoršit vztahy této silně zadlužené jihoevropské země s mezinárodními věřiteli, kteří po Aténách požadují dodatečné úspory.

"Řecko je schopno přesvědčivě prokázat, že nemůže - a ani by nemělo - přijmout nová rozpočtová opatření snižující mzdy a penze," píše se v dokumentu řecké vlády vydaném po setkání premiéra Antonise Samarase s šéfem koaliční strany PASOK Evangelosem Venizelosem. Podle dokumentu je jedinou životaschopnou cestou ke snížení řeckého dluhu a rozpočtového deficitu hospodářský růst.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Úvěr v objemu 110 miliard eur ale problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík v objemu 130 miliard eur.

Atény výměnou za pomoc zavedly masivní výdajové škrty, snížily důchody a mzdy a opakovaně zvýšily daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty obyvatel. MMF již avizoval, že Řecko bude muset schválit další úsporná opatření, řecká vláda nicméně doufá, že se dalším úsporám vyhne. Věřitelé zatím neupřesnili, jaký druh úsporných opatření budou požadovat.

Vláda doufá, že v příštím roce vykáže přebytek primárního rozpočtu, který nezahrnuje náklady na správu dluhu, ve výši 2,84 miliardy eur. To je asi 1,6 procenta hrubého domácího produktu. Kabinet předpokládá, že bude těžit z růstu daňových příjmů v důsledku hospodářského oživení a z opatření proti daňovým únikům.

Řecko by podle vládní prognózy překonalo cílový přebytek ve výši 1,5 procenta HDP stanovený v podmínkách pomoci. Věřitelé jsou však pesimističtější a podle vysokého představitele řeckého ministerstva financí předpokládají, že Atény za tímto cílem zaostanou o zhruba dvě miliardy eur.

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras v pondělí uvedl, že meziroční propad řecké ekonomiky ve třetím čtvrtletí pravděpodobně zpomalil na zhruba tři procenta z 3,8 procenta v předchozích třech měsících. Evropská komise a MMF předpokládají, že v celém letošním roce se hrubý domácí produkt Řecka sníží o čtyři procenta. Ekonomika by tak měla klesnout již šestým rokem za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK