Bance Santander vzrostl za devět měsíců zisk o 77 procent

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 24. října (ČTK) - Španělské bance Santander vzrostl za prvních devět měsíců letošního roku čistý zisk o 77 procent na 3,3 miliardy eur (85,1 miliardy Kč). Santander je podle tržní kapitalizace největší bankou v eurozóně a v letošním roce těží zejména z toho, že na ztrátové úvěry nemusí vydávat tolik peněz jako před rokem.

Čisté příjmy z úroků, které ukazují, jak je banka schopna vydělat na poskytování úvěrů, se snížily o 14 procent na 19,7 miliardy eur. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali pokles příjmů pouze na 19,9 miliardy eur. K poklesu přispívají nižší úrokové sazby a pokles objemu poskytnutých úvěrů.

Na celkovém zisku banky mají zhruba poloviční podíl země v Latinské Americe. Čistý zisk v Brazílii se ale za devět měsíců snížil o téměř 24 procent na 1,3 miliardy eur. Důvodem byl nepříznivý vývoj směnných kurzů a pokles příjmů z úroků.

Španělským bankám způsobil značné problémy propad realitního trhu ve Španělsku. Země tak byla nucena požádat o pomoc pro své banky partnery v eurozóně. Dostala slíbeno 100 miliard eur, vyčerpala ale jen asi 41 miliard. Vláda také loni přiměla banky dát stranou velké množství peněz na případné špatné investice v realitním sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK