Wal-Mart otevře v Číně během tří let až 110 nových prodejen

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 24. října (ČTK) - Největší světový maloobchodní prodejce Wal-Mart chce v Číně pokračovat v rychlé expanzi a v příštích třech letech má v plánu tam otevřít až 110 nových obchodů. Americká společnost to sdělila na dnešní tiskové konferenci v Pekingu. Letos uvedla firma do provozu na čínském trhu tři desítky prodejních center.

Wal-Mart se na čínském trhu vedle expanze zaměřuje také na posílení ziskovosti. V příštích 18 měsících tak v zájmu omezení méně ziskových aktivit uzavře 15 až 30 provozoven, řekl šéf čínské pobočky Wal-Martu Greg Foran.

Společnost se musí vyrovnávat i se změnou trendu v čínském maloobchodním sektoru, kde se růst tržeb v prodejnách zpomaluje a spotřebitelé se přesouvají k nákupům přes internet. Na rozvoj on-line nákupů se proto chce zaměřit i Wal-Mart.

"Zákazníci používají více technologií a platí to zejména o Číně," řekl provozní ředitel čínského Wal-Martu Mike Duke, jehož citovala agentura Reuters. V letošním prvním pololetí vzrostly Wal-Martu tržby z internetových nákupů o 30 procent. Podle společnosti Bain & Co. by měl průměrný roční růst nákupů přes internet v Číně v letech 2012 až 2014 dosáhnout 32 procent.

Wal-Mart na čínském trhu soupeří se společností Sun Art Retail Group, což je společný podnik mezi tchajwanským konglomerátem Ruentex Group a francouzskou společností Groupe Auchan, a se skupinou China Resources Enterprise. Ta se v letošním roce spojila s britskou maloobchodní skupinou Tesco. Wal-Mart v Číně provozuje více než 400 hypermarketů a dalších prodejních zařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK