V ČR vzrostl v pololetí počet nákupů a prodejů firem o 43 procent

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - V ČR vzrostl v první polovině roku počet nákupů a prodejů firem o 43 procent. Obchodní aktivita je největší za poslední čtyři roky. Ze zemí střední a jihovýchodní Evropy se Česko může pochlubit největším počtem nákupů v zahraničí. Novináře o tom dnes informovala poradenská společnost EY.

Po započtení 26 transakcí uskutečněných v Česku zahraničními investory je tak první polovina roku s 99 realizovanými obchody z hlediska transakční aktivity nejsilnější od hospodářského útlumu v roce 2009. Objem obchodů s uveřejněnou hodnotou v první polovině roku dosáhl 1,18 miliardy USD (22,4 miliardy Kč) proti 1,52 miliardy USD (28,5 miliardy Kč) v prvním pololetí předchozího roku.

"Jednoznačně pozitivní trend, svědčící o třech významných faktorech. Roste koupěschopná poptávka po českých firmách, roste počet transakcí, které se podaří úspěšně uzavřít, a roste aktivita českých firem v zahraničí. Protože však nedošlo k prodeji žádné velké firmy, je proti loňskému roku celková hodnota transakcí nižší. Do statistiky totiž není započtena akvizice společnosti Net4G za 2,05 miliardy USD, která do konce pololetí nebyla finálně dokončena," komentovala data partnerka EY pro fúze a akvizice Petra Wendelová.

Zájem českých firem o investice v zahraničí roste již několik posledních let. Například v Maďarsku je ČR nyní druhým nejvýznamnějším investorem. České a polské firmy mají také tradičně dobrou pověst na Balkáně, kde jsou v poslední době velmi aktivní, upozornil výkonný ředitel transakčního poradenství EY v ČR Petr Kříž.

Velikost trhu fúzí a akvizic v Česku meziročně klesla o 15 procent na 2,34 miliardy USD. Důvodem je menší počet objemově velkých transakcí. Průměrná velikost transakce, jejíž hodnota byla zveřejněna, klesla o více než polovinu na 47 milionů USD. Hodnota transakce byla v první polovině roku zveřejněna u čtvrtiny obchodů. Nejvýznamnější transakcí uskutečněnou českými investory v zahraničí byl nákup Středoslovenské energetiky Energetickým a průmyslovým holdingem (hodnota transakce 516 milionů USD).

Akviziční trh ve střední a jihovýchodní Evropě (Bulharsko, ČR, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko) jako celek vzrostl o 21 procent. Celkem se v regionu zvýšil v první polovině roku 2013 počet transakcí na 659. Nejvíce transakcí se uskutečnilo v Turecku (138), na druhém místě skončilo Bulharsko (109) a třetí Polsko (104).

"Rok 2013 bude z pohledu počtu transakcí realizovaných v ČR určitě lepší než rok předchozí. V posledním čtvrtletí očekáváme dokončení některých již rozjednaných transakcí v oblasti telekomunikací, médií nebo strojírenství. Na trhu je aktuálně obrovský nadbytek volného kapitálu, největší překážkou intenzivnější transakční aktivity je tak nedostatek zajímavých a dostatečně velkých investičních příležitostí," doplnil Kříž.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK