Obchodní schodek USA v srpnu mírně stoupl kvůli poklesu exportu

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. října (ČTK) - Obchodní deficit Spojených států v srpnu stoupl o 0,4 procenta na 38,8 miliardy dolarů (724 miliard korun) kvůli pokračujícímu poklesu exportu. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že zahraniční obchod ve třetím čtvrtletí růst ekonomiky USA příliš nepodpořil.

Celkový export zboží a služeb z USA v srpnu klesl o 0,1 procenta na 189,2 miliardy dolarů navzdory rekordnímu vývozu automobilů a automobilových součástek.

Dovoz zůstal bez výraznějších změn na 228 miliardách dolarů. Import z Číny se nicméně dostal na nejvyšší úroveň od loňského listopadu, napsaly agentury AP a Reuters.

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí stoupla o 2,5 procenta. Tempo hospodářského růstu se tak více než zdvojnásobilo z 1,1 procenta v předchozích třech měsících.

Ve třetím čtvrtletí očekávají analytici zpomalení růstu na dvě procenta. Americké ministerstvo obchodu zveřejní první odhad vývoje ekonomiky ve třetím čtvrtletí 7. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK