Markit: Výroba amerických továren poprvé za čtyři roky klesla

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. října (ČTK) - Celková aktivita zpracovatelského sektoru Spojených států v říjnu rostla nejpomalejším tempem za poslední rok. Samotná produkce amerických továren dokonce klesla, a to poprvé od roku 2009. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Průmysl zřejmě negativně ovlivnilo částečné zastavení vládních aktivit v důsledku rozpočtových sporů.

Souhrnný index aktivity zpracovatelského sektoru, který kromě výroby zahrnuje také například vývoj zaměstnanosti a zakázek, klesl na 51,1 bodu ze zářijových 52,8 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od loňského října. Zůstal však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi poklesem a růstem aktivity.

Dílčí index výroby se propadl na 49,5 bodu ze zářijových 55,3 bodu. Poprvé za více než čtyři roky se tak dostal pod hranici 50 bodů, napsala agentura Reuters.

Neshody mezi prezidentem Barackem Obamou a skupinou republikánů v Kongresu ohledně rozpočtových výdajů způsobily, že vláda neměla prvních 16 dní v říjnu peníze na svůj běžný provoz. Některé úřady se tak musely zavřít a tisíce zaměstnanců nastoupily na nucenou dovolenou. Politici navíc až na poslední chvíli odvrátili hrozbu neschopnosti vlády splácet dluhy.

"(Průzkum) naznačuje, že výpadky a nejistoty způsobené (rozpočtovou) krizí podniky těžce zasáhly," uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson.

Ekonomika Spojených států v letošním druhém čtvrtletí stoupla o 2,5 procenta. Tempo hospodářského růstu se tak více než zdvojnásobilo z 1,1 procenta v předchozích třech měsících.

Ve třetím čtvrtletí očekávají analytici zpomalení růstu na dvě procenta. Americké ministerstvo obchodu zveřejní první odhad vývoje ekonomiky ve třetím čtvrtletí 7. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK