Pražská burza stagnovala, zřejmě hlavně kvůli ztrátě KB

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Pražská burza dnes stagnovala. Index PX stoupl, ale jen o 0,12 procenta na 990,8 bodu. Hlavním důvodem byla zřejmě ztráta akcií Komerční banky, většina ostatních hlavních emisí alespoň mírně posilovala. Výrazný růst zaznamenaly těžební společnost NWR a bankovní skupina Erste. Vyplývá to z výsledků burzy.

Ze 14 hlavních emisí akcií na pražské burze dnes posílilo osm. Nejvýraznějšího růstu dosáhly akcie NWR, jejichž cena stoupla o 1,24 procenta na 28,55 koruny. Nad červenými čísly ovšem burzu s největší pravděpodobností podržely hlavně cenné papíry Erste a energetické firmy ČEZ. Akcie Erste si připsaly 1,15 procenta na 631,2 koruny a ČEZ 0,61 procenta na 514 korun.

Naopak cenné papíry Komerční banky zřejmě táhly burzovní index dolů. Dosáhly největšího objemu obchodování z hlavních emisí a zároveň jednoho z největších propadů. Obchody s cennými papíry Komerční banky tvořily dnes více než třetinu celkového objemu transakcí a cena akcií banky klesla o 0,78 procenta na 4425 korun.

"Pozitivní impulz český trh získal díky lepším korporátním výsledkům v Evropě i vyššímu než očekávanému růstu čínského indexu nákupních manažerů PMI," uvedl analytik Josef Kohout z Patria Finance. "Z domácích luhů a hájů přišlo zlepšení důvěry v ekonomiku, zatímco vývoj indexu PMI v rámci eurozóny byl jen smíšený. Odpolední údaje týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA pak byly spíše zklamáním," doplnil.

Nejvýraznější pokles na pražském akciovém trhu postihl provozovatele horských turistických středisek Tatry mountain resorts (TMR). Akcie firmy zlevnily o 3,39 procenta na 570 korun. Pokles zaznamenal i telekomunikační operátor Telefónica, ale pouze o 0,16 procenta na 309 korun. Dobře si naopak opět vedl nováček pražské burzy, likérka Stock. Cenné papíry společnosti i druhý den obchodování na burze posilovaly, tentokrát o 0,78 procenta na 71,05 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK