Americký Fed navrhl, aby velké banky měly větší likviditu

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. října (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) chce, aby velké banky držely dost hotovosti, vládních dluhopisů a jiných kvalitních aktiv, která by mohly snadno prodat v případě nové krize. Vyplývá to z návrhů, které Fed dnes představil. Opatření mají zvýšit bezpečnost amerických finančních ústavů po krizi z let 2007 až 2009. Návrh je prý tvrdší než regule, které požadují mezinárodní regulátoři.

Plán od největších bank požaduje, aby držely dost hotovosti a cenných papírů, kterými by mohly financovat svou činnost po dobu 30 dnů. V tomto případě jde o banky držící aktiva za více než 250 miliard dolarů. Menší banky, které drží aktiva nad 50 miliard dolarů, by měly mít dost prostředků na pokrytí 21 dní činnosti. Na banky s méně než 50 miliardami dolarů v aktivech se vztahovat nemají.

Podle agentury AP je to poprvé, kdy se v návrzích pro americké banky počítá s požadavky na likviditu, tedy schopnost zajistit si rychlejší přístup k hotovosti. Veřejnost má 90 dní, aby se k nim mohla vyjádřit.

Opatření jsou součástí mezinárodní dohody o pravidlech kapitálové přiměřenosti známé jako Basilej III. Podle Daniela Tarulla, který má v rámci Fedu na starosti finanční dohled, jdou ale Spojené státy novým návrhem ještě nad tuto mezinárodní dohodu. Projevuje se to prý v tvrdším časovém harmonogramu zavádění nových regulí a přísnějším vymezení toho, co se za vysoce kvalitní likvidní aktiva vůbec považuje.

Fed navrhuje zavést svá pravidla do ledna 2017. Basilejský výbor regulátorů stanovil lhůtu pro mezinárodní pravidla o dva roky později.

Americká vláda během úvěrové krize zachraňovala z peněz daňových poplatníků stovky bank. Byly mezi nimi i nejvýznamnější finanční společnosti jako JPMorgan Chase nebo Bank of America.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK