Euro stouplo k dolaru kvůli pokračujícím obavám ohledně Fedu

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. října (ČTK) - Euro k dolaru dnes na devizových trzích posilovalo a dostalo se k němu na nové dvouleté maximum. Americkou měnu srážely obavy z vyhlídek americké ekonomiky a znepokojení nad osudem tamní měnové politiky. Tyto obavy převážily i nad dnešními slabšími údaji z eurozóny.

Euro se během dneška k dolaru dostalo na 1,3824 USD, tedy nejvyšší úroveň od listopadu 2011. Před 18:00 SELČ k dolaru posilovalo o necelá 0,3 procenta na 1,3815 USD. Dolar k jenu se ve stejnou dobu pohyboval prakticky beze změny na 97,35 JPY.

Tlak na další oslabování americké měny dnes vytvářely nižší výnosy z amerických vládních dluhopisů a očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat ve své stimulaci domácí ekonomiky do příštího roku.

Na euro dolehly předběžné výsledky průzkumu společnosti Markit, podle kterých podnikatelská aktivita v eurozóně v říjnu nečekaně oslabila. Data naznačují, že oživování ekonomiky měnové unie nemusí být tak stabilní, jak se původně uvažovalo. Údaje způsobily, že euro sestoupilo z dnešních maxim.

"Dolar svým způsobem klesá kvůli odkladu v omezení měnové politiky Fedu, poněkud se však zdá, že v tuto chvíli chybí směr," uvedl podle agentury Reuters analytik Vassili Serebriakov ze společnosti BNP Paribas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK