Ceny ropy kvůli rostoucím zásobám v USA opět zamířily dolů

24.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes pokračovaly v poklesu a například americká lehká ropa WTI zlevňovala čtvrtou seanci za sebou. Trhy ovlivnilo očekávání, že pravidelná sezonní údržba v rafinerských závodech v USA omezí tamní poptávku po surovině. Ztráty ale poněkud zmírnily předběžné údaje, podle kterých zpracovatelský průmysl v Číně tento měsíc vykázal nejrychlejší růst za sedm měsíců. Čína je po USA největším spotřebitelem ropy na světě.

Barel severomořské ropy Brent dnes kolem 17:45 SELČ zlevňoval o zhruba 50 centů a klesla na 107,30 USD. Americká lehká ropa, známá také jako West Texas Intermediate (WTI), zlevnila rovněž o půl dolaru na 96,36 USD za barel. Dříve během dne se přitom dostala až na 95,95 USD za barel, což byla nejnižší úroveň za čtyři měsíce.

Ceny ropy v minulých dnech podkopávaly zprávy o nečekaně výrazném nárůstu zásob suroviny ve Spojených státech. Minulý týden se podle vládní zprávy zásoby dostaly na nejvyšší úroveň od června.

Trh s ropou také pozorně sleduje vývoj jednání mezi Spojenými státy a Íránem, aby zjistil, zda a kdy by mohly být zmírněny sankce vůči ropné islámské zemi. Obě strany by se měly v Ženevě opět setkat na začátku příštího měsíce.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 107,30 107,80 New York - Nymex WTI prosinec 96,36 96,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK