Jihokorejská ekonomika čtvrtletně rostla nejrychleji za dva roky

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 25. října (ČTK) - Jihokorejská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí nejrychleji za dva roky. Firmy zvýšily nákupy strojů a spotřebitelé více utráceli. Hrubý domácí produkt se za červenec až září zvýšil meziročně o 3,3 procenta a ve srovnání s druhým čtvrtletím ekonomika expandovala o 1,1 procenta. Jižní Korea je čtvrtou největší ekonomikou Asie.

Korejská centrální banka uvedla, že kapitálové výdaje se zvýšily poprvé po šesti čtvrtletích, hlavně díky strojírenskému průmyslu. Oživily rovněž výdaje spotřebitelů, růst vývozu však zpomalil. Ekonomice pomohla i vláda svými stimulačními výdaji a snížení úrokových sazeb v květnu.

Navzdory silnému růstu ve třetím čtvrtletí zůstává výhled na poslední tři měsíce roku chmurný. Mohou za to nižší příjmy z daní, které donutí vládu na konci roku omezit své výdaje. Globální poptávka zatím zůstává slabá.

Za celý letošní rok má ekonomika stoupnout o 2,8 procenta a v příštím roce zrychlí na 3,8 procenta. Korejská centrální banka však na počátku tohoto měsíce svůj odhad na příští rok snížila z původních čtyř procent s odvoláním na nejistý globální ekonomický vývoj, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK