Koruna ztratila vůči euru pět haléřů, k dolaru stagnovala

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Česká měna dopoledne ztrácela vůči euru, k evropské měně oslabila o pět haléřů na 25,77 Kč/EUR. Kurz k dolaru kolem 10:00 stagnoval na čtvrteční podvečerní hodnotě 18,64 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Česká měna jde společně se zlotým, zatímco forint v úvodu registruje minimální změny," poznamenal analytik Patrie Tomáš Vlk. V tuzemsku ani v regionu podle něj dnes nejsou na programu žádné zprávy, které by mohly kurz koruny ovlivnit. Na trh prý nebudou doléhat ani začínající sněmovní volby.

Středoevropské měny by však mohly reagovat na výsledky německého průzkumu Ifo. "Index se má podle odhadů nepatrně zvýšit díky lepšímu hodnocení současné ekonomické situace. Takový odhad odpovídá i včera zveřejněnému indexu nákupních manažerů, který v Německu splnil odhady a mírně stoupl," uvedl Vlk.

Potvrzení optimistické nálady v Německu by mohlo pozitivně ovlivnit i euro, které posiluje vůči americkému dolaru. Kolem 10:00 se tento měnový pár obchodoval v kurzu 1,3827 USD/EUR.

Odpoledne jsou na programu statistiky z amerického trhu. "Spotřebitelská důvěra, na kterou v říjnu doléhá politika, by měla být revidována ještě o trochu níž, současný tlak na dolar tak zřejmě neotupí. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby mají naopak ukázat, že září bylo co do poptávky po průmyslové produkci jedním z těch lepších měsíců," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK