Podnikatelská nálada v Německu se v říjnu nečekaně mírně zhoršila

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 25. října (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v říjnu po pěti měsících nepřetržitého růstu nečekaně mírně zhoršila. Průzkum, jehož výsledky zveřejnil výzkumný institut Ifo, naznačuje, že největší evropská ekonomika zůstává zranitelná.

Index podnikatelské nálady se v říjnu snížil na 107,4 bodu ze zářijových 107,7 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters však čekali zvýšení hodnoty indexu na 108 bodů. Hodnota indexu odráží postoj představitelů zhruba 7000 firem z celého Německa.

Ukazatel současné situace se mírně snížil o 0,1 bodu na 111,3 bodu. Dílčí index podnikatelských očekávání klesl o 0,6 bodu na 103,6 bodu.

Analytici však upozorňují, že navzdory mírnému poklesu zůstává index na relativně vysoké úrovni. Od března 2010 se index drží nad úrovní 100 bodů, což ukazuje, že Německo je hlavním motorem ekonomického růstu v Evropě, upozornila agentura DPA. Nepřetržitě v letošním roce klesal index pouze dva měsíce za sebou, a to v březnu a dubnu. Ekonomové považují za možnou změnu trendu okamžik, kdy index klesá tři měsíce za sebou.

"Německá ekonomika je stále v dobré pozici. Solidní trh práce a oživení průmyslové aktivity ukazují na stabilní růst v příštích čtvrtletích," komentoval údaje ekonom ING Bank Carsten Brzeski. Varoval však, že je třeba být obezřetný kvůli vnějším podmínkám. Na německý vývoz by mohla mít dopad americká dluhová krize a možný pokles ekonomické aktivity a růst eura. "Pokles je dobrou připomínkou toho, že nezranitelnost německé ekonomiky nemusí trvat věčně," dodal ke zhoršení indexu.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala ekonomickému poklesu, který trápil zbytek eurozóny. Loni však prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí již hrubý domácí produkt vykazoval nárůst o 0,7 procenta.

Německá centrální banka Bundesbank v pondělí uvedla, že ve třetím čtvrtletí ekonomika pravděpodobně mírně vzrostla a v zimě by měla dále posílit. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK