Zisk Volva klesl o 28 procent, propustí 2000 zaměstnanců

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 25. října (ČTK) - Švédskému výrobci nákladních vozů Volvo klesl ve třetím čtvrtletí provozní zisk o 28 procent na 2,5 miliardy švédských korun (7,4 miliardy Kč). Na hospodaření měly dopad náklady na nové modely a růst švédské koruny. Firma současně v dnešním prohlášení oznámila, že zruší 2000 pracovních míst v kancelářích.

Propouštění je součástí restrukturalizačního plánu, o kterém firma informovala minulý měsíc. Tehdy však pouze uvedla, že jeho cílem je ušetřit čtyři miliardy SEK a bude zahrnovat i rušení pracovních míst. Celkem má Volvo 120.000 zaměstnanců a je největším soukromým zaměstnavatelem ve Švédsku.

Volvo nyní uvádí na trh novou řadu nákladních vozů, upozornila BBC. Důvodem jsou plánované změny emisních nařízení. Současná obnova modelů je podle ředitele firmy Olofa Perssona nejrozsáhlejší v její historii.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk 3,34 miliardy SEK. Tržby firmy se ve třetím čtvrtletí snížily o pět procent na 64,9 miliardy SEK. Hodnota přijatých objednávek se zvýšila o sedm procent.

Volvo je druhým největším producentem nákladních automobilů na světě za německým konkurentem Daimler. Volvo vyrábí nákladní vozy také pod značkami Renault, Mack, UD Trucks a Eicher.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK