Francouzští podnikatelé slibují vytvoření milionu pracovních míst

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 25. října (ČTK) - Francouzská podnikatelská organizace MEDEF dnes slíbila, že během příštích pěti let vytvoří milion nových pracovních příležitostí. Vyzvala rovněž vládu, aby vytvořila podnikům prostor pro tvorbu pracovních míst rozpočtovými výdaji a snížením daní.

Podle agentury AP se tak MEDEF snaží přesvědčit Francouze, že firmy nejsou nepřítelem v boji proti nezaměstnanosti. Nový šéf organizace Pierre Gattaz uvedl, že slib je součástí snahy o změnu atmosféry ve Francii, kde jsou podniky a jejich šéfové často odsuzováni jako bezohledné stroje na propouštění. MEDEF chce podle Gattaze připomenout lidem, že bez podniků by žádná pracovní místa neexistovala.

Francouzské ministerstvo práce ve čtvrtek oznámilo, že počet registrovaných nezaměstnaných ve Francii se v září vyšplhal na nové rekordní maximum 3,296 milionu osob. Údaje jsou podle agentury Reuters další ranou pro francouzského prezidenta Françoise Hollandea, který slíbil, že do konce letošního roku zajistí pokles nezaměstnanosti.

Francouzská vláda nicméně věří, že dokáže nepříznivý trend na trhu práce zvrátit pomocí státem podporovaných pracovních příležitostí. Ministerstvo upozornilo, že od začátku roku získalo subvencovaná pracovní místa zhruba 320.000 lidí. Dodalo, že vláda je více než kdy předtím odhodlána dosáhnout udržitelného poklesu počtu nezaměstnaných.

Míra nezaměstnanosti ve Francii v srpnu podle statistického úřadu Eurostat činila 11 procent. Podle analytiků dotazovaných agenturou Reuters se vyšplhá až na 11,1 procenta a klesat začne až ve druhé polovině příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK