Ropa Brent zlevňuje, trh se obává poklesu poptávky

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. října (ČTK) - Severomořská ropa Brent dnes mírně zlevňovala. K poklesu její ceny přispívaly zejména obavy ze slabé poptávky, a to navzdory známkám zrychlení hospodářského růstu v Číně. Ta je za Spojenými státy druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Cena Brentu byla kolem 15:30 SELČ nižší o 20 centů na 106,79 dolaru za barel. Pokles tak vykazuje již třetí den za sebou. Americká lehká ropa WTI sice o 16 centů zdražila a dostala se na 97,27 dolaru, od začátku týdne však vykazuje pokles o zhruba 3,5 procenta. Je tak na cestě k nejprudšímu týdennímu propadu od letošního června.

V srpnu se cena ropy Brent vyšplhala na šestiměsíční maximum nad 117 USD, zejména kvůli obavám, že krize kolem Sýrie by mohla narušit dodávky suroviny z Blízkého východu. Od té doby se však cena snížila o více než deset dolarů a někteří analytici podle agentury Reuters počítají s jejím dalším poklesem.

Dodávky ropy v posledních týdnech rostou díky vyšší těžbě některých producentů z Blízkého východu a severní Afriky. "Letošní nejhorší výpadky v dodávkách již máme za sebou. Údržbářské práce na ropných polích mimo kartel OPEC jsou téměř u konce a těžba v Libyi, Nigérii a v Iráku se vrací k normálu," uvedl analytik odvětví těžby ropy z londýnské poradenské společnosti Energy Aspects Virendra Chauhan.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 106,79 106,99 New York - Nymex WTI prosinec 97,27 97,11

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK