Spotřebitelská důvěra v USA v říjnu klesla na letošní minimum

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. října (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v říjnu dostala na nejnižší úroveň od konce loňského roku. Jak vyplývá z průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity, za zhoršením nálady spotřebitelů jsou hlavně obavy z negativních dopadů rozpočtových problémů na hospodářský růst.

Index důvěry klesl na 73,2 bodu ze zářijových 77,5 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od loňského prosince. Analytici čekali mírnější pokles, a to na 75 bodů.

Neshody mezi americkým prezidentem Barackem Obamou a skupinou republikánů v Kongresu ohledně rozpočtových výdajů způsobily, že vláda v říjnu prvních 16 dní neměla peníze na svůj běžný provoz. Některé úřady se tak musely zavřít a tisíce zaměstnanců nastoupily na nucenou dovolenou. Politici navíc až na poslední chvíli odvrátili hrozbu neschopnosti vlády splácet dluhy.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, neboť se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí rostla tempem 2,5 procenta ročně. Tempo hospodářského růstu se tak více než zdvojnásobilo z 1,1 procenta v předchozích třech měsících.

Ve třetím čtvrtletí očekávají analytici zpomalení růstu na dvě procenta. Americké ministerstvo obchodu zveřejní první odhad vývoje ekonomiky za třetí čtvrtletí 7. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK