Reuters: Itálie chce letos zahájit privatizaci, prioritou je Eni

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 25. října (ČTK) - Itálie chce ještě do konce letošního roku zahájit v rámci privatizace prodej státního majetku. Agentuře Reuters to sdělily nejmenované zdroje, které jsou seznámeny s plánem vlády. Prioritou je podle nich státní podíl v energetickém kolosu Eni.

Italská vláda pracuje na seznamu podílů, kterých by se mohla zbavit, aniž by ztratila přímou nebo nepřímou kontrolu nad společnostmi, jichž by se prodej týkal.

V ropné a plynárenské společnosti Eni má italské ministerstvo financí 4,3 procenta, jehož hodnota při současných tržních cenách činí asi 2,8 miliardy eur (71,9 miliardy Kč). Řím by jeho prodejem mohl získat peníze na snížení veřejného dluhu, který se pohybuje kolem 133 procent hrubého domácího produktu.

"Chceme začít brzy. S prodejem některého majetku ještě do konce roku, abychom ukázali, že něco děláme," sdělil jeden ze zdrojů. "Prodej podílu ministerstva financí v Eni...by mohl proběhnout přes noc, v závislosti na tržních podmínkách," řekl.

Snížení podílů v jiných velkých italských podnicích Enel a Finmeccanica Řím v dohledné době neplánuje, uvedl také zdroj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK