Pražská burza opět stagnovala, investoři při volbách vyčkávali

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Pražská burza podruhé za sebou stagnovala, hlavní index PX skončil dnešní obchodování beze změny na úrovni 990,78 bodu. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Podle analytiků investoři v první den sněmovních voleb vyčkávali. Výrazněji rostly akcie telekomunikační společnosti Telefónica, cenné papíry energetické firmy ČEZ po odstoupení bývalého generálního ředitele Martina Romana z dozorčí rady klesly.

Dopoledne hlavní index klesal, po poledni se pokoušel o růst. "Na pozadí dnešního vývoje se nese počátek předčasných voleb v ČR, který přinese v tuto chvíli dosti nejistý výsledek a následná, dost možná zdlouhavá, vyjednávání o budoucí české vládě," podotkl Josef Kohout z Patria Finance.

Akcie Telefóniky vzrostly o 1,62 procenta na 314 korun a připadla na ně skoro polovina denního objemu obchodů. Pomohly jim informace agentury Bloomberg, že španělská telekomunikační společnost Telefónica se blíží k dohodě o prodeji kontrolního podílu ve své české divizi skupině PPF, uvedl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. "Podle našeho názoru obě strany ještě čekají na to, co víkendové volby naznačí ohledně budoucí daňové sazby pro telekomunikační firmy," dodal.

Bankovní emise ztrácely. Cenné papíry Erste Bank zlevnily o 0,87 procenta na 625,70 koruny, Komerční banky klesly o 0,34 procenta na 4410 korun. Akcie ČEZ si pohoršily o 0,41 procenta na 511,90 Kč. Analytici Bank Zachodni pro ně zhoršili doporučení na "prodat" z předchozího "držet".

"Více jak jednoprocentní ztrátu utržila těžařská společnost NWR, která ale opět postrádala výraznější aktivitu," poznamenal Kohout. Akcie ubraly 1,4 procenta na 28,15 koruny.

Nadále dobře si vedl nováček pražské burzy, likérka Stock. Její cenné papíry zpevnily i třetí den obchodování na burze, tentokrát o 1,9 procenta na 72,40 koruny. Více než jednoprocentní růst dnes vykázaly také akcie textilní firmy Pegas Nonwovens a pojišťovny VIG.

Objem obchodů byl dnes podle Němého nízký kvůli vyčkávání investorů v době konání voleb. Včetně závěrečné aukce transakce mírně přesáhly 600 milionů korun, průměrný objem obchodů za poslední rok je zhruba 755 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK