Pražská burza v týdnu posílila nepatrně o 0,2 procenta

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu posílila jen nepatrně, index PX proti minulému pátku stoupl o 0,2 procenta na 990,8 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných burzou. Nejvíce rostly opět akcie mediální společnosti CME, naopak největší pokles zaznamenaly akcie Tatry Mountain Resorts. V předchozím týdnu akcie posílily o 2,7 procenta.

"Předvolební týden byl pod taktovkou výsledkové sezony a opožděně zveřejněných makroekonomických dat z USA. Prozatím výsledková sezona přináší smíšené údaje. Data z USA především ohledně zaměstnanosti byla relativně slabá, což dále utvrzuje trhy, že americká centrální banka Fed ve svém uvolňování měnové politiky nepoleví," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

CME posílila o 5,9 procenta na 119,60 Kč. Investoři nadále oceňují probíhající restrukturalizaci managementu ve prospěch majoritního akcionáře Time Warner.

Akcie Tatry Mountain Resorts klesly o 7,7 procenta na 566 Kč. Investoři se obávají o budoucí návratnost kvůli výrazné restrukturalizaci zdrojů financování, které s největší pravděpodobností významně ovlivní schopnost společnosti vyplácet v budoucnu dividendy.

Příští týden se budou investoři vedle pokračující výsledkové sezeny upínat ke středě a rozhodnutí Fedu ohledně své monetární politiky. Současný názor trhu se výrazně posunul k názoru, že k utahování uvolněné měnové politiky nedojde ani do konce roku. "Tento názor sdílíme a očekáváme, že potvrzení tohoto očekávání by mohlo ještě mírně trhy podpořit v růstu," dodal Vaníček.

Domácí trh bude sledovat předčasné volby do parlamentu během víkendu. Všeobecně se očekává výhra levice, což může mít budoucí nepříznivý vliv na zdanění firem. "Ve smyslu BCPP můžeme očekávat dříve zmiňované daně na některé sektory, jako je energetika, bankovnictví či telekomunikace. Z tohoto důvodu bychom potvrzenou výhru levice vnímali jako negativní signál pro zmíněné sektory na domácí burze," uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK