Americké akcie zpevňovaly, index S&P na novém rekordu

25.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. října (ČTK) - Americké akcie dnes zpevnily a index Standard & Poor's 500 zakončil den na novém historickém maximu. Trhy dnes táhly vzhůru příznivé čtvrtletní výsledky některých velkých společností v čele s Microsoftem.

Index Dow Jones v závěru stoupl o 61 bodů, tedy 0,39 procenta na 15.570,28 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,44 procenta na 1759,77 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 0,39 procenta na 3943,36 bodu. Za celý týden index Dow Jones připsal 1,1 procenta a index Standard & Poor's 500 zpevnil o 0,9 procenta.

K akciím s největšími zisky dnes patřily tituly technologických firem. Akcie Microsoftu zpevnily o šest procent díky tomu, že vykázal nečekaně vysoké tržby i zisk a zaznamenal růst tržeb v divizi počítačových tabletů. Akcie výrobce internetových her Zynga během dne zaznamenaly růst o osm procent poté, co firma zmenšila čtvrtletní ztráty.

Všechny tři hlavní burzovní ukazatele od začátku roku vzrostly o více než 18 procent. K růstu přispívá pomalé oživování americké ekonomiky, vyšší výnosy firem a pokračující měnové stimuly od americké centrální banky (Fed), které investory vybízejí k dalším nákupům. Po nedávné rozpočtové krizi se také zvýšila pravděpodobnost, že Fed tato opatření v dohledné době omezovat nebude.

Euro dnes na devizových trzích v závěru obchodování opět rostlo k dolaru a zase se přiblížilo k dvouletému maximu, ze kterého dříve během dne sestoupilo po nepříznivé statistice z Německa. Euro k dolaru v druhé polovině obchodování v New Yorku stouplo o 0,1 procenta na 1,3808 USD, nedaleko dřívějšího dvouletého maxima 1,3832 USD.

Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti hlavních zahraničních měn, se odrazil od dnešní nejnižší hodnoty za devět měsíců a dostal se na 79,178 bodu. Oproti předešlému závěru se však pohyboval beze změn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK