Analytici: Volby kurz koruny neovlivní, mohou ale posílit akcie

26.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. října (ČTK) - Finanční trhy na výsledek voleb podle analytiků bezprostředně reagovat nebudou. Neúspěch levice ale může povzbudit některé akcie na burze. Podle ekonomů je pro podnikatelský sektor pozitivní, že díky volebnímu výsledku levice nehrozí scénář rychlého zvyšování daní. Vyplývá to z ankety ČTK mezi ekonomickými analytiky.

"V úterý, po otevření finančních trhů, se nejspíše ani kurz koruny ani dluhopisy nepohnou výraznějším způsobem. To, že nejspíše nevznikne výrazně levicový kabinet, může přinést úlevu akciovému trhu, zejména těm titulům, kterým hrozila vyšší sektorová daň pro korporátní zisky," uvedl hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška nedošlo z hlediska podnikatelského prostředí na nejhorší scénář. "Tím by byla další vlna daňových změn iniciovaná programovou shodou ČSSD a KSČM. Podnikatelé se tedy mohou snad aspoň těšit na stabilizaci současných podmínek. Pro finanční trhy nejsou tyto výsledky voleb důvodem k reakci. Ta se zřejmě dostaví až časem podle toho, jak odpovědně přistoupí nová vláda k otázce stabilizace veřejných financí," řekl ČTK Sobíšek.

Výsledek voleb je podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské nepříznivá zpráva pro korunu i dluhopisový trh. "Čekají nás dlouhá povolební jednání. Krátkodobá reakce kurzu koruny na volby může být po otevření trhů v úterý mírně negativní. Výsledky voleb nepřinášejí jednoznačného a silného vítěze. Čím déle budou jednání trvat, tím více bude koruna reagovat na výsledek voleb," uvedla Horská.

Reakce trhů na výsledek voleb nebude podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin nijak zásadní. "Nelze asi očekávat, že trhy ocení výsledek pozitivně, ale výrazně negativní reakce se neobávám: buď bude dál přetrvávat současná nejistota, nebo bude realizován relativně standardní levicový program. Roztříštěnost politického spektra neumožní otočit směřování ČR úplně jiným směrem, takže určitě se nedá říct, že by měla po volbách českou ekonomiku postihnout nějaká katastrofa. Pro ekonomiku tak sice výsledek voleb není pozitivní, ale oživení české ekonomiky by tím nemělo být zastaveno," dodal Šimek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK