Průmyslová výroba v USA vzrostla nejrychleji za sedm měsíců

28.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. října (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech v září stoupla proti předešlému měsíci o 0,6 procenta a zaznamenala nejrychlejší nárůst za sedm měsíců. Výrazně vzrostla produkce síťových odvětví veřejných služeb, tedy dodavatelů elektřiny, plynu a vody, naopak na minimum se zpomalil růst zpracovatelského průmyslu, klíčové součástí ekonomiky. Oznámila to dnes americká centrální banka /Fed) ve zprávě, jejíž vydání se kvůli částečnému uzavření vládních úřadů opozdilo o téměř dva týdny.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali, že celková produkce poroste o 0,4 procenta, tedy stejně jako v srpnu. Za celé třetí čtvrtletí se růst výroby zrychlil na 2,3 procenta z tempa 1,1 procenta ve druhém čtvrtletí.

Zpracovatelské odvětví zpomalilo růst na 0,1 procenta ze srpnového tempa 0,5 procenta. Rostla nadále produkce automobilového průmyslu, klesla ale výroba nábytku, počítačové techniky a elektrospotřebičů. Za celé třetí čtvrtletí zpracovatelský průmysl vzrostl o 1,2 procenta po poklesu o 0,1 procenta v předešlých třech měsících.

Produkce síťových podniků po pěti měsících poklesu oživila a stoupla o 4,4 procenta. Přispělo k tomu neobvykle teplé září, díky němuž rostla poptávka po elektřině pro klimatizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK