Americké akcie bez větších změn, S&P na rekordu

28.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. října (ČTK) - Americké akcie začaly dnešní obchodování bez větších změn a jejich širší index se v polovině dne pohyboval těsně nad svým maximem dosaženým na konci minulého týdne. Investoři sledují zveřejňování firemních výsledků a zaměřují se na nadcházející zasedání centrální banky USA (Fed).

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (17:00 SELČ) vykazoval pokles o 0,1 procenta na 15.560 bodů. Širší index S&P 500 se dostal asi jeden bod nad páteční rekordní maximum 1759,77 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztrácel 0,25 procenta a pohyboval se kolem 3933 bodů.

Další růst trhu bude v nejbližší době podle analytiků obtížný. Jeho katalyzátorem by se ale mohly stát výsledky některých firem. Investoři se zaměřují zejména na společnost Apple, která své údaje za třetí čtvrtletí zveřejní po dnešním uzavření trhů.

Index S&P 500 od začátku roku vzrostl o 23 procent. K růstu přispívá pomalé oživování americké ekonomiky, vyšší výnosy firem a pokračující měnová stimulace americké centrální banky (Fed), která dodává investorům peníze k dalším nákupům.

Po nedávné rozpočtové krizi se také zvýšila pravděpodobnost, že Fed své masivní nákupy dluhopisů v dohledné době omezovat nebude. Od dvoudenního zasedání jeho výboru pro měnovou politiku, které končí ve středu, analytici čekají maximálně náznaky, kdy by k tomu mohl přistoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK