Širší index amerických akcií po zprávách firem na novém rekordu

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. října (ČTK) - Širší index amerických akcií Standard & Poor's 500 v pondělí uzavřel na novém rekordním maximu po příznivých zprávách z některých velkých firem. K růstu mu ale pomohla i další očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat ve své uvolněné měnové politice. Celkově Wall Street zahájil týden bez větších změn.

Širší index Standard & Poor's 500 v závěru zpevnil o 0,1 procenta na historicky nejvyšší závěrečnou hodnotu 1762,11 bodu. Nové rekordně vysoké hodnoty dosáhl i v průběhu obchodování. Dow Jonesův index v pondělním závěru zmírnil počáteční pokles a odepsal 0,01 procenta na 15.568,93 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztrácel 0,08 procenta na 3940,13 bodu.

Ukazateli S&P 500 se v říjnu celkem dařilo a historické maximum v závěru obchodování překonal tento měsíc šestkrát. V pondělí mu k růstu pomohlo sdělení šéfa americké maloobchodní společnosti J.C. Penney, který informoval, že tržby firmy se zlepšují. Naopak Dow Jones táhly dolů mimo jiné akcie společnost Merck & Company, které klesly o více než dvě procenta poté, co firma vykázala pokles tržeb svého prostředku na léčbu cukrovky.

Index S&P od začátku roku vzrostl o 23 procent. K růstu přispívá pomalé oživování americké ekonomiky, vyšší výnosy firem a pokračující měnová stimulace Fedu, která dodává investorům peníze k dalším nákupům. Po nedávné rozpočtové krizi se také zvýšila pravděpodobnost, že Fed své masivní nákupy dluhopisů v dohledné době omezovat nebude. Od dvoudenního zasedání jeho výboru pro měnovou politiku analytici tento týden čekají nejvýše náznaky, kdy by k tomu mohl přistoupit.

Na devizových trzích v Asii se dnes dolar stabilizoval k šesti hlavním zahraničním měnám, zůstal ale nadále nedaleko devítiměsíčního minima, kam klesl na konci minulého týdne kvůli očekávanému pokračování uvolněné měnové politiky v USA.

Dolarový index, který měří výkonnost americké měny ke koši šesti měn, se ustálil na 79,344 bodu, nedaleko pátečního dlouhodobého minima 78,998 bodu. Z propadu dolaru těží euro, které vůči americké měně dnes mírně rostlo o zhruba 0,01 procenta na 1,3788 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK