Čtvrtletní zisk BP překonal odhady, firma prodá další aktiva

29.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. října (ČTK) - Zisk britské ropné společnosti BP ve třetím čtvrtletí meziročně klesl, překonal ale očekávání finančních trhů. Firma dnes oznámila zvýšení dividendy a slíbila, že prodá další majetek a výnosy z prodeje rozdělí mezi investory.

BP vytvořila čistý zisk 3,69 miliardy dolarů (68,9 miliardy Kč), což bylo asi půl miliardy dolarů nad průměrným odhadem analytiků dotázaných agenturou Reuters. V meziročním srovnání byl zisk o zhruba 25 procent nižší kvůli slabším maržím rafinerií a nižšímu zisku z aktivit v Rusku. Skončil ale více než miliardu dolarů nad výsledkem druhého čtvrtletí, kdy jej zasáhla vysoká daňová platba v Rusku.

Svou čtvrtletní dividendu BP zvýšila o šest procent na 9,5 centu na akcii. Oznámila také, že během příštích dvou let prodá další majetky za celkem deset miliard dolarů a většinu výnosu z toho předá akcionářům.

BP již prodala aktiva za 38 miliard dolarů, aby pokryla náklady na odškodnění, která vyplácí za únik ropy v Mexickém záluvu z roku 2010. Odprodej majetku je ale nyní aktuální pro celý ropný sektor, který se snaží zastavit růst nákladů a připravuje se na možný propad cen v budoucnu.

BP nicméně ponechala výhled investic pro příští rok beze změny v rozpětí 24-25 miliard USD. Do roku 2020 má firma v plánu investovat 24 až 27 miliard dolarů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK